Juli / Augusti

Krukväxterna behöver vatten och näring

Under sommaren är tillväxten hos krukväxterna på topp och därför behöver de gödslas regelbundet. Lämplig utspädningsgrad står på förpackningen. Krukväxterna i söderfönstret kan behöva skuggas mitt på dagen när solen gassar som mest.

Semestervattning – om man ej får hjälp att vattna – det finns olika ”semestervattnare – ex bomullstrådar som drar fukt till krukorna.

TRÄDGÅRDEN

Plantera mera!

Buskar, träd, häckväxter, fruktträd, bärbuskar, rosor, barrväxter och perenner.
 Alla sorter är som finast nu och man ser precis hur både blommor och blad ser ut.

Rätt växt på rätt plats är viktigt, läs växtinformation eller fråga din trädgårdsmästare.
 Man kan också skapa bra förutsättningar genom att förbättra jorden efter växtslag, göra upphöjda planteringsytor, ev. placera ut stora vackra stenar och plantera vindskydd.
 Det finns vackra växter för varje trädgård!

Vatten är nödvändigt för god tillväxt


Att vattna är viktigt, speciellt vid sommarplantering.
 Efter plantering vattnas varje växt med en rejäl rotblöta, ca 20-30 lit per planta. Vid torka behöver framförallt allt nyplanterat också ca 20-30 lit per planta. Vattna rejält en gång i veckan istället för att vattna lite varje dag. Vattna smart – undvik att vattnet dunstar bort genom att vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

Rensa kontinuerligt

Det går lätt efter regn, marken är fuktig och rötterna följer med upp, det är ju extra viktigt om det växer maskrosor och tistlar i rabatten. Ju tidigare man får bukt på ogräset, desto mindre blir det att göra senare på sommaren. Ettåriga ogräs måste dras upp innan de sätter frö – annars sprider de sig snabbt. Har du en riktig problemrabatt kanske den behöver planeras om? Plantera tätt och gärna med marktäckande växter.

Fruktträd – kartgallra

Fruktkarten behöver gallras, dels för att få större och sötare frukter, dels för att inte riskera att träden bryts sönder av fruktens tyngd. 
Tre till fyra fingrars bredd mellan varje frukt är lagom för äpple och päron, två fingrar för plommon

Beskär träd, buskar och häckar enligt JAS (juli-aug-sept) –metoden


Fördelar med JAS är att det inte så lätt bildas vattenskott och att såren efter beskärningen läker snabbare och bättre. Gör man detta kontinuerligt, gärna varje år, har man alltid välformade, lagom stora och sunda växter. Man tar bort skadade eller döda grenar, fula, gamla grenar, grenar som sitter för lågt eller är i vägen, sådana som växer rakt upp eller inåt kronan eller som korsar varandra. Glesa ut gamla, risiga buskar genom att ta bort de äldsta grenarna ända nere vid markytan. Syrenerna ska beskäras så snart de blommat över. Då hinner de bilda nya blomanlag till nästa år. När det gäller stenfrukt; körsbär, plommon, persikor och aprikoser samt kastanj och hästkastanj, är perioden efter skörden den enda möjliga.
Träd som blöder kraftigt http://viagradiscountstore.com/ om man beskär dem på våren ex björk, lönn, avenbok, valnöt och vingnöt beskärs nu. Vinstockar beskär man i december eller enligt JAS metoden. Undantag till JAS-beskärning:
Unga träd beskär man gärna på vårvintern så att den nya tillväxten hinner bli förvedad.
 Använd alltid bra verktyg! En slö sekatör eller grensåg gör mer skada än nytta.

Rosor

Nu står rosorna i full blom och är kanske som vackrast. Klipp bort vissna blommor efterhand så kommer det nya om sorten tillåter det. Gödsla gärna en extra gång efter första floret för att få en fin återkommande blomning. Håll utkik efter skadedjur och andra angrepp, om de behandlas i tid är det lättare att hålla under kontroll.

Stöd till perenner och bärbuskar


Om det inte är gjort – placera ut buskstöd/perennastöd. Till nästa år – genom att sätta ut stöd tidigt smälter de bättre in i grönskan och det hela ser mer naturligt ut.

Skördetid

Nu är det dags att ta tillvara på alla härliga bär. Jordgubbarna kanske redan är uppätna men nu börjar även vinbär, blåbär och krusbär mogna. Bär kan användas till mycket, gelé, desserter, saft, sylt och marmelad.

Skörda kryddor

Örtkryddor som ska torkas för vinterförvaring ska skördas innan plantorna gått i blom. Välj helst en solig varm förmiddag för skörden. Låt kryddorna torka på en luftig och torr plats, men helst inte i direkt sol.

BLOMSTRANDE GRÖNSKANDE ENTRÉ, UTEPLATS OCH BALKONG

Tips


Blanda flytande näring i låg dos i vattnet varje gång du vattnar sommarblommorna i krukor och lådor.
Klipp bort vissnade blommor efter hand för rik fortsatt blomning.

Semestervattning


Växter på altan klarar sig utmärkt någon vecka utomhus i skuggan på en bädd av fuktat tidningspapper. Det finns också bra automatiska bevattningar.

Perenner är lika vackra på balkong och uteplats som i rabatten.

Det gäller bara att välja rätt. Alunrot, kärleksört, revsuga, nävor, funkia, låga riddarsporrar och stjärnflocka är några sorter som trivs utmärkt i krukor på balkongen. Några trivs soligt, andra i halvskugga-skugga.

Kökslandet

Ta ett varv i grönsakslandet då och då och luckra jorden så att ogräs inte får fäste. Plocka bort så mycket ogräs du hinner innan det hunnit bilda frö.
Så i omgångar – så sallat, rädisor, rucola och koriander med jämna mellanrum under sommaren så har du alltid fräsch grönska att skörda.
Gallra i de tidigare sådda grönsakbäddarna så att varje planta får bättre plats att utvecklas och växa sig stor och fin.

Potatis

Kupa potatisen på nytt.
Det är viktigt att täcka potatis med ett tjockt lager med jord, annars blir de gröna och oätliga.
Kraftigt regn kan göra att den uppkupade jorden rasar ned, kupa då en gång till.

Rabarber


Efter midsommar ska man inte skörda för mycket, plantan behöver få vila för att få kraft att utvecklas vidare.

Skadegörare

Skadeinsekterna trivs i sommarvärmen. Kålfjärilens larver angriper alla slags kålväxter och kan snabbt äta upp ett helt bestånd. 
Larverna är 2-4 centimeter långa larverna och är grönaktiga med svarta prickar. Plocka bort larverna direkt när du ser dem. Mördarsniglar samlar man in och oskadliggör.

Blomsterbädden

Ta ett varv då och då och luckra jorden så att ogräs inte får fäste. Plocka bort så mycket ogräs du hinner innan det hunnit bilda frö.

GRÄSMATTAN

Befintlig gräsmatta: 
Gödsla

Bästa sättet att få en gräsmatta utan mossa och ogräs är att gödsla den 2-3 ggr under säsong! Använd gräsmattegödsel som innehåller den näringskombination just gräset vill ha. Börja gödsla direkt gräset börjar växa. Låt kortare gräsklipp ligga kvar, det blir ett extra näringstillskott.

Reparera


Om gräsmattan har kala fläckar väntar man tills jorden torkat upp med att ”reparera” . Använd blandingen Reparera som gror snabbt. Luckra jorden, se till så att den är ogräsfri, jordförbättra vid behov. Fördela jämnt över ytan och mylla ner försiktigt med exempelvis en kratta. Packa sedan lätt med baksidan av krattan. Obs! Håll jorden jämnt och lätt fuktig tills fröna har grott
ordentligt.

Klipp gräset ofta

men inte så mycket varje gång. Mellan 4 och 5 cm bör du lämna kvar för att få en slitstark och torktålig gräsmatta.

Augusti – en bra tid att så ny gräsmatta

Att tänka på: 
En gräsmatta som ska tåla lek och spel, vara underlag till utemöbler samt hålla ogräs och mossa borta kräver ett bra förarbete och regelbunden skötsel.
– En bra gräsmatta har ett djupt rotsystem och ett djupt rotsystem kräver bra jord.
– Gräsmattan ska vara jämn, det är viktigt att göra planeringen både innan man lägger på matjordslager och efter. Matjordslagret ska vara lika tjockt överallt.

VÄXTHUS, DRIVBÄNK OCH UTERUM

Vattna, gödsla, ta bort ”tjuvar”, skugga och bind upp

Har du växthus är det kanske redan fullt med tomat, gurka, chili och andra värmekrävande plantor. Var noga med att vattna och gödsla regelbundet och håll efter ohyra så att det inte blir några allvarliga angrepp.

Tomater

– Vissa sorter måste ”tjuvas” – man nyper bort de skott som kommer i bladvecken – detta för att inte fler grenar ska växa ut och ta kraft från blomning- fruktsättning. Eftersom tomater i växthus inte rör sig i vinden är det bra att då och då skaka om plantorna lite försiktigt. Då har blommorna lättare att bli tillräckligt befruktade. Vissa sorter måste också bindas upp eller växa i tomatspiraler.

Gurkor

– Tål inte att torka – plantan kan överleva men alla gurkanlag försvinner.

Lufta/ Vädra, skugga

Kom ihåg att ställa upp fönster och ev. dörrar på morgonen, om du inte har vädringsluckor med automatiska öppnare. Det kan bli 40-50 grader varmt en solig sommardag och det klarar inga växter. Skugga med väv eller ”kalka” taket och södersidor. Gör det till en vana att alltid vattna på morgonen i växthuset. Om man vattnar på kvällen kan nattfukten göra att svampsjukdomar lättare får fäste.

Komposten

När komposten blir för varm skapar det förbränning istället för förmultning. Blanda så i kolrikt material såsom torra löv, kvistar och halm. Vattna komposten då värmen torkar ut den.

Dammen

Algerna i dammen får en kraftig tillväxt i sommarvärmen. Se över dammen ofta och spola rent filtret om det behövs. Har du ett filter med UVC-lampa, gör rent skyddsglaset ofta. Dammsug gärna botten från döda alger då och då och rensa regelbundet bort allt synligt skräp med en håv.