Juni

Inomhus

Krukväxterna behöver vatten och näring.
Under våren och försommaren är tillväxten hos krukväxterna på topp och därför behöver de gödslas regelbundet.
Lämplig utspädningsgrad står på förpackningen. Krukväxterna i söderfönstret kan behöva skuggas mitt på dagen när solen gassar som mest.

 

Trädgården

Plantera mera!

IMG_9605_potole_webb

Buskar, träd, häckväxter, fruktträd, bärbuskar, rosor, barrväxter och perenner. Vårplantering är alltid bra för då får växterna så lång tid som möjligt på sig att rota sig väl innan vintern kommer. Rätt växt på rätt plats är viktigt, läs växtinformation eller fråga din trädgårdsmästare. Man kan också skapa bra förutsättningar genom att förbättra jorden efter växtslag, göra upphöjda planteringsytor, ev. placera ut stora vackra stenar och plantera vindskydd. Det finns vackra växter för varje trädgård!

Vatten är nödvändigt för god tillväxt

Att vattna är viktigt, speciellt vid vår-och sommarplantering. Efter plantering vattnas varje växt med en rejäl rotblöta, ca 20-30 lit per planta. Vid torka behöver framförallt allt nyplanterat också ca 20-30 lit per planta. Vattna rejält en gång i veckan istället för att vattna lite varje dag. Vattna smart – undvik att vattnet dunstar bort genom att vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

Spara mycket tid i sommar genom att rensa nu!

Nu går det lätt, marken är fuktig och rötterna följer med upp, det är ju extra viktigt om det växer maskrosor och tistlar i rabatten. Ju tidigare man får bukt med ogräset, desto mindre blir det att göra senare på sommaren. Ettåriga ogräs måste dras upp innan de sätter frö – annars sprider de sig snabbt. Har du en riktig problemrabatt kanske den behöver planeras http://www.viagrausa-online.com om? Plantera tätt och gärna med marktäckande växter.

Gödsla för ett lyckat resultat

Juni är en väldigt bra månad för gödsling av trädgården, det är nu växtligheten kommit igång och kan ta upp näring. De flesta växter i trädgården behöver gödslas, såväl häckar som prydnadsbuskar och mindre träd. Gräsmattan förstås, kökslandet och tulpanerna. Mylla ner gödseln i översta jordlagret och vattna, om du inte väljer att gödsla en dag när det regnar.
Perennrabatter och örtagård ska däremot gödslas mera sparsamt, men öka gärna mullhalten i jorden genom att lägga på kompost eller barkmull.

Gallra vårblommande buskar

Tidigblommande buskar som rosenkvitten, vårginst, forsythia och brudspirea kan behöva gallras ut eller beskäras. Detta görs då precis efter blomningen. Ta bort ca 25% av de gamla grenarna långt nere vid marken – spara ca 10-20 cm. Klematis och andra klätterväxter kan putsas och bindas upp så fort som möjligt innan de nya skotten börjar spira.

Klipp häcken

Kring midsommar är det perfekt att formklippa häckarna. Ta hjälp av ett snöre om du vill ha en riktigt rak häck.

Överblommande lökväxter

Klipp bort frökapslarna, så att de inte tar kraft från löken genom att sätta onödiga frön. Blasten ska däremot vara kvar så länge den är grön. Näring ska ”dras ner” i löken till nästa års blomning. Kom ihåg att gödsla nu. Döljs inte de vissnande bladen av andra växter så bind ihop blasten nere vid marken.

Stöd till perenner

Placera ut buskstöd/pionstöd redan nu, smides-stöd eller egentillverkade av pil! Genom att sätta ut stöd tidigt smälter de bättre in i grönskan och det hela ser mer naturligt ut. Perenner som kan behöva stöd är till exempel pioner och riddarsporrar.

Kryddgård- Örtagård

IMG_9610_kryddor_webb

Välj en varm solig skyddad plats, jorden ska vara genomsläpplig- väldränerad. Gärna där du ofta går förbi , njut av både blomning och doft. Som stomme, låg häck runt kryddgården passar lavendel och Isop. Fransk dragon, gräslök, oregano, timjan och salvia köps som färdiga plantor (om man inte haft möjlighet att förgro dem). Myntorna sprider sig lätt och bör stå i kruka. Rosmarin, Citrongräs och basilika bör också stå i kruka i och med att de ej övervintrar utomhus. Basilika är ettårig, älskar sol och värme och trivs bäst i en rejäl kruka. Dill, persilja, koriander mm sås direkt i jorden.

Blomstrande grönskande entree, uteplats och balkong

IMG_9612_perlagon_webb

Det är självklart att fylla balkongen och uteplatsen med ljuvliga blomrika växter när frostnätterna äv över. Det finns 100-tals läckra sorter att välja bland; enfärgade, två-eller flerfärgade, flera sorter sorter i samma kruka, upprättväxande, hängande, klängande…

Medelhavets växter; palmer, olivträd, Bougainvillea, Lantana, Solanum, Heliotrop, Sundaville mm älskar sol och och värme. Det gör även de flesta ”Ettåringarna”; dahlia, Pelargon, petunia, lobelia, Gazania, Tagetes m.fl.

Klättrande sommarblommor

Få det att blomma på höjden! Slingerkrasse och luktärt kan du så direkt i krukan nu. Svartöga och ’Blomman för dagen’ ska helst förodlas i mars/april men kan också köpas som färdig planta. Passiflora och klockranka köper man som färdig planta, även Svartöga och blomma för dagen finns att köpa ”färdiga”. Det finns många fina spaljéer, både att fästa mot väggen och fristående som är prydnader i sig!

Tips

Krukor, lådor och amplar ska vara rejäla, och dränerade – lägg ett lager – ca 5 cm med lecakulor i botten. Täck med fiberduk och fyll sedan på jord. Jorden ska vara den bästa, BoGrönt Sommarblomsjord eller U-jord. Växter planterade i kärl vill alla ha jämn tillförsel av vatten och näring. De får dock inte stå för blött, det är fler växter som dör av för mycket vatten än som torkar ihjäl… Blanda flytande näring i låg dos i vattnet varje gång du vattnar sommarblommorna i krukor och lådor.

”Avhärda ”– vänj växter att stå utomhus

De grönsaksplantor och sommarblommor du själv redan sått eller köpt som färdiga plantor bör börja vänja sig vid att stå ute. Genom att ställa ut dem någon timme första dagen i skuggan och sedan öka tiden successivt under en veckas tid mer i solen så vänjer de sig långsamt vid det starka solljuset, vind och regn. Täck gärna med fiberduk vid soligt väder. OBS! – kommer det en frostnatt kan de ta stor skada och i värsta fall dö. Vänta med att flytta ut plantorna helt tills frostnätterna helt säkert är förbi – i kallare delar av landet kan det faktiskt dröja en bit in i juni. Ha ändå alltid fiberduk i beredskap den första tiden ifall det varnas för frost.

Lökar och knölar

Har du dragit upp dahliaknölar, doftliljor och gladiolus i krukor kan de inte sättas ut förrän all risk för nattfrost är över eftersom de är extremt känsliga. I början på juni går det oftast bra, men håll ett öga på väderprognosen.

Perenner är lika vackra på balkong och uteplats som i rabatten.

Det gäller bara att välja rätt. Alunrot, kärleksört, revsuga, nävor, funkia, låga riddarsporrar och stjärnflocka är några sorter som trivs utmärkt i krukor på balkongen. Några trivs soligt, andra i halvskugga-skugga.

Gör en minikryddgård

Lämpliga sorter; timjan, rosmarin, oregano, dragon och mynta. Basilikan planteras ut när det blivit riktigt varmt. Plantera i speciella kryddkrukor eller samplantera flera sorter i en större kruka.

Bärbuskar som buskar eller på stam:

Vinbär och krusbär skapar miljö och trivs utmärkt på balkongen.Tänk att plocka solvarma vinbär… Som underplantering i krukan kan man plantera smultron eller olika kryddväxter.

Jordgubbar och smultron

Dekorativt och gott! Plantera under små stamträd eller i krukor, lådor eller välj en hängande sort för ampel. Prova olika sorter och färger som ger bär vid olika tidpunkter på säsongen.

Tomater, chili mm

Har du ett varmt och skyddat söderläge kan du odla tomater och andra värmekrävande växer i krukor. Välj rejäla kärl, gärna hinkar. Ju större kruka desto mindre risk för uttorkning. Gödsla regelbundet, helst varje vecka. Flytande gödning fungerar utmärkt till krukodling.

Kökslandet

Har du ont om plats att göra en odlingsyta eller dålig jord?
Skaffa odlingsbänkar eller pallkragar att odla i.
Det bästa är att ha minst 2 lager. Lägg markduk, – marktäckväv- i botten mot underlaget. Fyll upp med grönsaksjord eller bra näringsrik planteringsjord eller hälften planteringsjord och kogödsel. Odla egna primörer – potatis, sallat, rädisor, spenat, kryddväxter med mera. Enkelt och fint att titta på!

Så på friland – direkt i kökslandet
I juni kan man så de flesta grönsaker på friland, det vill säga direkt i kökslandet. Spenat, bondbönor, rädisor och ruccola kan redan vara sådda. I så fall är det nu dags för morötter, sallat, rödbetor och övriga grönsaker. Rensa ogräs och luckra jorden med en räfsa innan du sår. Ta ett varv i grönsakslandet då och då och luckra jorden så att ogräs inte får fäste. Plocka bort så mycket ogräs du hinner innan det hunnit bilda frö. Så i omgångar – så sallat, rädisor, ruccola och koriander med jämna mellanrum under sommaren så har du alltid fräsch grönska att skörda. Gallra i de tidigare sådda grönsakbäddarna så att varje planta får bättre plats att utvecklas och växa sig stor och fin.

Jordgubbarna
Gödsla inte jordgubbarna förrän efter skörd. Risken är att de bara växer utan att sätta blom och bär. Snart bildas bär som tynger ner plantan mot jorden, täck marken med halm, träull eller jordgubbsplast för att undvika att bären ligger mot jorden och blir snigelmat eller smutsas ner.
Rabarber
Första rabarbern? Skörda en av vårens mest efterlängtade primörer. Gödsla sedan enligt dosering så kan den fortsätta producera stjälkar ända fram till midsommar. Därefter bör plantan få vila för att få kraft att utvecklas vidare.

Blomsterbädden

Så på friland – direkt i blomsterbädden
Många av våra mest älskade ettåriga sommarblommor gror bäst om de sås på friland, det vill säga direkt på sin växtplats. Rensa ogräs och luckra jorden med en räfsa innan du sår. Lämpliga för direktsådd är till exempel ringblomma, blåklint, aster, zinnia, romersk riddarsporre, blomsterlin, clarkia, kinesisk förgätmigej, inkakrage, slinger- och buskkrasse, jungfrun i det gröna, jätteeternell, kranskrage och praktmalva.
Plantera lökar och knölar
Dahlior, gladiolus, montbretia och doftlilja som inte är förodlade kan planteras ut direkt på plats när jorden blivit varmare. Det tar några veckor innan skotten tittar upp ur jorden, och då bör frostnätterna vara förbi. Lägg på fiberduk om det varnas för frost.

Gräsmattan

Befintlig gräsmatta
Gödsla
Bästa sättet att få en gräsmatta utan mossa och ogräs är att gödsla den 2-3 ggr under säsong! Använd gräsmattegödsel som innehåller den näringskombination just gräset vill ha. Börja gödsla direkt gräset börjar växa. Låt kortare gräsklipp ligga kvar, det blir ett extra näringstillskott.
Mossa i gräsmattan
De flesta jordar i Sverige behöver kalkas varje eller vartannat år för att behålla ett bra pH-värde. Ett pH-värde kring 6-7 (neutralt) ger gräsplantorna övertag över både mossa och ogräs. Har man ändå mossa i gräsmattan använder man medel mot mossa som antingen vattnas eller strös ut över drabbade områden.
Reparera
Om gräsmattan har kala fläckar väntar man tills jorden torkat upp med att ”reparera” . Använd blandingen Reparera som gror snabbt. Luckra jorden, se till så att den är ogräsfri, jordförbättra vid behov. Fördela jämnt över ytan och mylla ner försiktigt med exempelvis en kratta. Packa sedan lätt med baksidan av krattan. Obs! Håll jorden jämnt och lätt fuktig tills fröna har grott ordentligt.
Ogräs i gräsmattan
Maskrosor och tistlar bekämpas bäst med handkraft, genom att använda maskrosupptagaren Speedy Weedy eller ett när jorden är fuktig och lucker. Då får du säkrast upp hela roten. Arbeta i upprätt ställning – krök inte rygg och böj inte på knäna – rensa ogräs med Speedy Weedy.
Klipp gräset ofta
men inte så mycket varje gång. Mellan 4 och 5 cm bör du lämna kvar för att få en slitstark och torktålig gräsmatta.

Ny gräsmatta
Att tänka på:
En gräsmatta som ska tåla lek och spel, vara underlag till utemöbler samt hålla ogräs och mossa borta kräver ett bra förarbete och regelbunden skötsel.
– En bra gräsmatta har ett djupt rotsystem och ett djupt rotsystem kräver bra jord.
– Gräsmattan ska vara jämn, det är viktigt att göra planeringen både innan man lägger på matjordslager och efter. Matjordslagret ska vara lika tjockt överallt.

Växthus, drivbänk och uterum

Vattna, gödsla, ta bort ”tjuvar”, skugga och bind upp
Har du växthus är det kanske redan fullt med tomat, gurka, chili och andra värmekrävande plantor. Var noga med att vattna och gödsla regelbundet och håll efter ohyra så att det inte blir några allvarliga angrepp. Tomater – vissa sorter måste ”tjuvas” – man nyper bort de skott som kommer i bladvecken – detta för att inte fler grenar ska växa ut och ta kraft från blomning- fruktsättning.
Tomater: Vissa sorter måste också bindas upp eller växa i tomatspiral. Gurkor: tål inte att torka – plantan kan överleva men alla gurkanlag försvinner.
Lufta/ Vädra, skugga
Kom ihåg att ställa upp fönster och ev.dörrar på morgonen, om du inte har vädringsluckor med automatiska öppnare. Det kan bli 40-50 grader varmt en solig sommardag och det klarar inga växter. Skugga med väv eller ”kalka” taket och södersidor vid behov.